3: Simptomi bolesti bubrega

Simptomi bolesti bubrega variraju od osobe do osobe i dosta zavise od vrste i težine osnovne bolesti. Često su simptomi opšti i nejasni, pa se bolest ne otkrije u ranoj fazi.

Uobičajeni simptomi i znaci bolesti bubrega:

 • Oticanje lica
 • Često se bolesti bubrega ispoljavaju otocima lica, stopala i trbuha. Karakteristika otoka u sklopu bubrežnih bolesti je da se obično najpre primete na kapcima (nazivaju se periorbitalni edemi) i najuočljiviji su ujutro.

  Ovi otoci ne moraju da znače i da bubrezi slabije rade. U nekim bolestima bubrega, kao što je nefrotski sindrom, do stvaranja otoka dolazi uz normalnu bubrežnu funkciju. Sa druge strane, prisustvo otoka ne mora uvek da znači da je bolest bubrega ili bubrežna insuficijencija njihov uzrok.

 • Gubitak apetita, mučnina, povraćanje
 • Gubitak apetita, čudan ukus u ustima i slab unos hrane su česti problemi kod bolesnika sa bubrežnom insuficijencijom. Sa pogoršanjem bubrežne insuficijencije usled povećanje nivoa toksičnih supstanci u krvi, javljaju se mučnina, povraćanje i ponekad uporno podrigivanje.

 • Visok krvni pritisak - Hipertenzija
 • Kod pacijenata sa bubrežnom insuficijencijom, hipertenzija je uobičajena. Ako se hipertenzija javi kod osobe mlađe od 30 godina ili je krvni pritisak veoma visok u trenutku dijagnoze, uzrok može biti bolest bubrega.

Oticanje lica oko očiju, tj. oticanje kapaka (takozvani periorbitalni edem) je najčešći znak bolesti bubrega.

 • Anemija i malaksalost
 • Osoba sa anemijom (sa niskim nivoom hemoglobina u krvi) se često žali na opštu slabost, ubrzano zamaranje, slabu koncentraciju i bledilo. Ponekad je to jedina tegoba koju neko ima u ranim fazama hronične bubrežne insuficijencije. Ako se anemija ne popravi uz uobičajeno lečenje, važno je isključiti bubrežnu insuficijenciju kao mogući uzrok.

 • Nespecifične tegobe
 • Bolovi u leđima, po čitavom telu, svrab i grčevi u nogama su česte tegobe na koje se žale pacijenti sa bubrežnom insuficijencijom. Zastoj u rastu, nizak rast i savijanje kostiju donjih ekstremiteta su česti kod dece sa bubrežnom insuficijencijom.

 • Urinarne tegobe
 • Uobičajene urinarne tegobe su:

  1. Smanjenje količine urina – često je prisutno u različitim bolestima bubrega.

  2. Pečenje pri mokrenju (dizurija), učestalo mokrenje i prisustvo krvi ili gnoja u urinu su znaci urinarne infekcije.

  3. Prepreke u oticanju urina mogu dovesti do tegoba pri mokrenju tipa slabijeg (tanjeg) mlaza urina ili mokrenja sa prekidima (pa sve do nivoa uriniranja “kap po kap”). U teškim oblicima može doći do potpunog zastoja u oticanju urina.

Pojava nekih od gore navedenih simptoma i znakova ne mora nužno da znači da postoji bolest bubrega. Ipak, u slučaju njihovog prisutva, svakako se treba obratiti lekaru, da bi se, putem određenih pregleda i analiza krvi i urina, isključilo postojanje bolesti bubrega ili drugih sistemskih bolesti.

Važno je napomenuti i da ozbiljni bubrežni problemi mogu biti prisutni dugo vremena bez značajnijih simptoma i znakova bolesti.

U slučaju pojave povišenog krvnog pritiska kod mlađih osoba treba obavezno proveriti bubrežnu funkciju.