20: Hiperplasia Prostat Benign (BPH)

Kelenjar prostat hanya ada pada lelaki. Pembesaran kelenjar prostat menyebabkan masalah pembuangan air kencing pada lelaki yang berumur. (biasanya berusia lebih 60 tahun). Dengan peningkatan jangka hayat, kejadian hiperplasia prostatik ‘benign’ (juga dikenali sebagai BPH) juga meningkat.

Apakah kelenjar prostat? Apakah fungsinya?

Kelenjar prostat adalah organ kecil bersaiz walnut dan merupakan sebahagian daripada sistem reproduksi lelaki. Kelenjar prostat terletak tepat di bawah pundi kencing dan di depan rektum. Ia mengelilingi bahagian awal uretra (tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing). Dalam erti kata lain, bahagian awal uretra (kira-kira 3 cm panjang) berjalan melalui prostat. Prostat adalah organ reproduksi lelaki. Ia mengeluarkan cecair yang membawa sperma ke dalam uretra semasa ejakulasi.

Apakah yang dimaksudkan dengan hiperplasia prostatic benign (BPH)?

"Benign prostatic" bermaksud masalah prostatik tidak disebabkan oleh kanser dan "hiperplasia" bermaksud pembesaran. Hiperplasia prostatic benign atau hipertrophi prostatic benign (BPH) adalah pembesaran prostat bukan kanser yang berlaku di hampir semua lelaki bila mereka berusia. Semakin lelaki berusia, kelenjar prostat membesar perlahan-lahan. Prostat yang membesar ini memampatkan uretra, menghalang aliran air kencing dan menyebabkan masalah dalam membuang air kecil. Oleh kerana penyempitan uretra, aliran air kencing menjadi lebih perlahan dan kurang berkuasa.

Hiperplasia prostatik benign adalah penyakit lelaki tua.

Gejala

Gejala BPH

Gejala-gejala BPH biasanya bermula selepas umur 50 tahun. Lebih separuh daripada lelaki berusia 60-an dan sehingga 90% lelaki berusia 70-an dan 80-an mempunyai gejala-gejala BPH. Kebanyakan gejala-gejala BPH mula beransur-ansur dan bertambah teruk tahun ke tahun. Tanda-tanda BPH yang paling biasa adalah:

 • Kencing yang kerap, terutamanya pada waktu malam. Ini biasanya merupakan gejala yang sangat awal.
 • Aliran air kencing yang perlahan atau lemah.
 • Kesukaran atau meneran untuk memulakan aliran air kencing, walaupun pundi kencing terasa penuh.
 • Dorongan untuk membuang air kencing segera adalah gejala yang paling mengganggu.
 • Meneran semasa kencing
 • Aliran air kencing terganggu
 • Air kencing menitis pada akhir kencing. Beberapa titik air kencing masih keluar selepas kencing dan membasahkan seluar dalam.
 • Tidak dapat mengosongkan pundi kencing secara lengkap.
BPH menyebabkan aliran air kencing yang lemah dan kencing yang kerap, terutamanya pada waktu malam.

Diagnosis dan Komplikasi

Komplikasi BPH

BPH yang teruk boleh menyebabkan masalah yang serius pada beberapa pesakit, jika tidak dirawat. Komplikasi umum BPH adalah:

 • Pengekalan kencing akut: BPH teruk yang tidak dirawat dari masa ke masa boleh menyebabkan penghalangan aliran air kencing secara tiba-tiba, sepenuhnya dan sering menyakitkan. Pesakit sedemikian perlu dimasukan tiub yang dipanggil kateter untuk mengalirkan air kencing dari pundi kencing.

Diagnosis BPH

Apabila sejarah dan gejala menunjukkan BPH, ujian berikut dilakukan untuk mengesahkan atau menolak kehadiran prostat yang diperbesarkan.

 • Pemeriksaan rektum digital (DRE)

  Dalam peperiksaan ini, jari yang dilincirkan, perlahan dimasukkan ke dalam rektum pesakit untuk merasakan permukaan kelenjar prostat melalui dinding rektum. Peperiksaan ini memberi gambaran mengenali saiz dan keadaan kelenjar prostat. Di BPH, dengan DRE, prostat didapati besar, licin, dan kukuh dalam konsistensi. Prostat yang keras, nodular dan rasa tidak teratur dengan DRE mungkin menunjuk kanser atau kalsifikasi kelenjar prostat yang keras, nodular dan tidak teratur.

 • Ultrasound dan ujian baki air kencing selepas kencing

  Ultrasound boleh menganggarkan saiz prostat dan mengesan masalah lain seperti pembesaran ureter, kehadiran kanser dan kehadiran abses atau nanah di buah pinggang. Pengimejan ultrasonografi juga digunakan untuk menentukan kuantiti air kencing yang ditinggalkan di pundi kencing selepas kencing. Isipadu air kencing baki selepas kencing yang kurang dari 50 ml menunjukkan pengosongan pundi kencing yang mencukupi. Jumlah air kencing baki selepas kencing berjumlah 100 hingga 200 ml atau lebih tinggi perlukan penilaian selanjutnya.

 • Skor atau indeks gejala prostat

  Skor Gejala Prostat Antarabangsa (IPSS) atau AUA (Persatuan Urologi Amerika) adalah indeks gejala yang dapat membantu dalam diagnosa BPH. Dalam modaliti diagnostik ini, pesakit akan ditanya mengenai kehadiran atau ketiadaan simptom umum hiperplasia prostatic benign. Jawapannya kemudiannya dikira dan, berdasarkan tanda-tanda gejala prostat yang dikira, masalah BPH dapat dinilaikan.

Pemeriksaan rektum digital dan sonografi adalah dua ujian yang paling penting untuk mendiagnosiskan BPH.

Ujian makmal

Ujian makmal tidak membantu mendiagnosis BPH. Tetapi mereka membantu dalam diagnosis komplikasi yang berkaitan dan memastikan bukan masalah lain yang mempunyai presentasi yang serupa. Air kencing diuji untuk jangkitan dan darah diuji untuk fungsi buah pinggang.

Antigen Spesifik Prostat (PSA) adalah ujian darah untuk kanser prostat.

 • Siasatan lain

Siasatan yang berbeza yang dilakukan untuk mendiagnosa BPH dan memastikan bukan kanser prostat adalah uroflowmetri, kajian urodinamik, cystoscopy, biopsi prostat, pyelogram intravena atau urogram CT dan pyelografi retrograde.

Bolehkah seseorang yang mengalami gejala BPH mempunyai kanser prostat?

Bagaimana kanser prostat didiagnosis?

Ya. Ramai gejala kanser prostat dan BPH adalah sama, jadi berdasarkan gejala klinikal, tidak mungkin untuk membezakan antara kedua-dua keadaan. Tetapi ingat, BPH tidak berkaitan dengan kanser prostat. Tiga ujian penting yang dapat menentukan diagnosis kanser prostat ialah pemeriksaan rektum digital (DRE), ujian darah untuk antigen spesifik prostat (PSA) dan prostat biopsi.

Uji darah PSA darah adalah ujian saringan yang penting untuk mendiagnosiskan kanser prostat.

Rawatan

Rawatan BPH

Faktor yang menentukan pilihan rawatan BPH adalah keterukan gejala, sejauh mana kehidupan harian terjejas akibat gejala, dan kehadiran keadaan perubatan yang berkaitan. Matlamat rawatan BPH adalah untuk mengurangkan gejala, meningkatkan kualiti hidup, mengurangkan baki air kencing dan mencegah komplikasi BPH.

Tiga pilihan rawatan BPH adalah:

A. Perubahan gaya hidup dan tunggu (tiada rawatan)

B. Rawatan Perubatan

C. Rawatan Pembedahan

Banyak gejala kanser prostat dan BPH adalah sesama. Siasatan menyeluruh diperlukan untuk diagnosis yang tepat.

A. Perubahan gaya hidup dan tunggu (tiada rawatan)

"Tunggu dan lihat" tanpa rawatan adalah pendekatan pilihan untuk lelaki dengan simptom ringan atau gejala yang tidak mengganggunya. Tetapi memantau sahaja tidak bermakna hanya menunggu dan tidak melakukan apa-apa untuk mengurangkan gejala BPH. Semasa memantau, orang itu harus membuat perubahan dalam gaya hidup untuk mengurangkan gejala BPH dan juga menjalani pemeriksaan tahunan berkala untuk melihat jika gejala-gejala bertambah baik atau menjadi lebih teruk.

 • Buat perubahan mudah dalam tabiat kencing dan pengambilan cecair.
 • Mengosongkan pundi kencing secara berkala. Jangan tahan air kencing lama. Pergi kencing sebaik sahaja timbulnya keinginan.
 • ‘Double voiding’. Ini bermakna air kencing dikeluarkan dua kali berturut-turut. Pertama kosong pundi kencing dengan biasanya, tunggu beberapa saat, dan cuba kencing sekali lagi. Jangan meneran sekiranya tiada kencing yang keluar lagi.
 • Elakkan minum alkohol dan minuman berkafein waktu petang. Kedua-duanya boleh menjejaskan fungsi otot pundi kencing, dan kedua-duanya merangsang buah pinggang untuk menghasilkan air kencing, yang membawa kepada tabiat kencing pada waktu malam.
 • Elakkan pengambilan cecair berlebihan (mengambil kurang daripada 3 liter cecair sehari). Daripada mengambil banyak cecair sekaligus, ambil cecair sepanjang hari.
 • Kurangkan pengambilan cairan beberapa jam sebelum waktu tidur atau keluar berjalan.
 • JANGAN mengambil ubat-ubatan selesema dan sinus yang mengandungi decongestants atau antihistamin. Ubat-ubatan ini boleh memburukkan gejala atau menyebabkan pengekalan kencing.
 • Tukar masa mengambil ubat yang meningkatkan jumlah air kenicng (cth. diuretik).
 • Pastikan badan panas dan bersenam secara teratur. Cuaca sejuk dan kekurangan aktiviti fizikal mungkin memburukkan gejala.
 • Belajar dan lakukan latihan penguatan pelvik kerana ia berguna untuk mencegah “kebocoran” air kencing. Senaman pinggul menguatkan otot-otot lantai pinggul yang menyokong pundi kencing dan membantu menutup sfinkter. Senaman ini terdiri daripada mengetatkan dan meregangkan otot pinggul berulang kali.
 • Latihan pundi kencing memberi tumpuan kepada kencing yang lengkap. Cuba buang air kencing secara berkala.
 • Rawat sembelit.
 • Mengurangkan stress. Risau dan ketegangan boleh menyebabkan kencing yang lebih kerap.
BPH dengan simptom ringan dapat dikendalikan dengan memantau dan perubahan gaya hidup dan tanpa rawatan ubatan.

B. Rawatan Perubatan

Ubat adalah cara yang paling biasa dan pilihan untuk mengawal gejala BPH yang ringan hingga sederhana. Ubat-ubatan dapat mengurangkan gejala utama dalam kira-kira dua pertiga lelaki yang dirawat. Terdapat dua jenis ubat, “alpha blockers” dan anti-androgen (5-alpha-reductase inhibitor), untuk prostat yang membesar.

 • Alpha blockers (tamsulosin, alfuzosin, terazosin, dan doxazosin) adalah ubat preskripsi yang melegakan otot di dalam dan di sekitar prostat, melegakan halangan kencing dan membolehkan aliran air mengalir lebih mudah. Kesan sampingan yang paling biasa dari “apha blockers” adalah pening dan keletihan.
 • 5-alfa-reduktase inhibitor (finasteride dan dutasteride) adalah ubat-ubatan yang boleh mengurangkan saiz kelenjar prostat. Ubat ini meningkatkan kadar aliran air kencing, dan menurunkan gejala BPH. Mereka tidak bertindak dengan secepat “apha blockers” (penambahbaikan dilihat dalam tempoh enam bulan selepas memulakan rawatan) dan umumnya effectif untuk lelaki dengan pembesaran prostat yang teruk. Kesan sampingan yang paling biasa dari 5-alpha-reductase inhibitors adalah masalah dengan ereksi dan ejakulasi, penurunan minat seks dan mati pucuk.
Rawatan konservatif adalah pilihan untuk simptom ringan hingga sederhana BPH. Pembedahan sebaiknya dielakkan.

 • Rawatan kombinasi: “Alpha blockers” dan inhibitor alpha-reductase bekerja secara berbeza dan mempunyai kesan tambahan apabila diberi bersama-sama. Oleh itu, kombinasi kedua-dua ubat ini membawa kepada penambahbaik gejala BPH yang lebih ketara, jika dibanding dengan ubat individua. Rawatan kombinasi disyorkan bagi lelaki dengan gejala yang teruk, prostat yang besar dan respon tidak mencukupi pada dos tertinggi “ alpha blockers”.

C. Rawatan Pembedahan

Rawatan pembedahan disyorkan kepada orang dengan:

 • Simptom-simptom yang teruk dan tidak respon pada rawatan perubatan sahaja.
 • Pengekalan kencing akut.
 • Jangkitan saluran kencing berulang.
 • Kehadiran darah secara berulang atau berterusan di dalam air kencing.
 • Kegagalan buah pinggang akibat BPH.
 • Batu karang pundi kencing bersama BPH.
 • Peningkatan air kencing baki di dalam pundi kencing.

Rawatan pembedahan boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: terapi pembedahan dan rawatan invasif minima. Kaedah pembedahan biasa adalah reseksi prostat secara transurethral (TURP). Pada masa ini beberapa kaedah yang lebih baru telah berkembang dalam rawatan pembedahan kelenjar bersaiz kecil dan sederhana, yang bertujuan untuk mencapai hasil yang setanding dengan TURP dengan kurang morbiditi dan kos.

Gejala BPH yang teruk, retensi air kencing, UTI berulang dan kegagalan buah pinggang menunjukkan keperluan untuk pembedahan.

Terapi Pembedahan

Prosedur pembedahan khusus yang biasa digunakan ialah reseksi prostat transurethral (TURP), insisi prostat transurethral (TUIP) dan prostatektomi terbuka.

1. Reseksi Prostat Transurethral (TURP)

TURP kekal sebagai rawatan terbaik untuk pembedahan prostat dan lebih berjaya daripada ubat. Ia melegakan halangan kencing dalam sekurang-kurangnya 85% hingga 90% kes, dan penambahbaikan biasanya tahan lama. TURP adalah operasi yang paling kecil-invasif, dilakukan oleh pakar urologi untuk mengeluarkan sebahagian daripada kelenjar prostat yang menghalang aliran air kencing. TURP tidak memerlukan sebarang hirisan kulit atau jahitan, tetapi memerlukan kemasukan ke hospital.

Sebelum pembedahan

 • Sebelum prosedur dijalankan, kecergasan seseorang akan dipastikan.
 • Pesakit diminta berhenti merokok kerana merokok meningkatkan risiko jankitan dada dan luka dan boleh melambatkan pemulihan.
 • Pesakit diminta untuk menghentikan ubat penipis darah (warfarin, aspirin dan clopidogrel).

Semasa prosedur

 • TURP biasanya mengambil masa kira-kira 60 hingga 90 minit.
 • TURP biasanya dilakukan menggunakan anestesia tulang belakang. Antibiotik diberikan untuk mencegah jangkitan.
 • Semasa TURP, alat (resectoskop) dimasukkan ke dalam uretra melalui hujung zakar untuk mengeluarkan prostat.
 • Resectoskop mempunyai lampu dan kamera untuk penglihatan, gelung elektrik untuk memotong tisu dan menutup saluran darah, dan satu saluran yang membawa cecair pengairan ke pundi kencing.
 • Tisu prostat dikeluarkan semasa prosedur dihantar ke makmal untuk pemeriksaan histopatologi untuk memastikan bukan kanser prostat.
Rawatan pembedahan untuk bedah BPH yang paling berkesan dan popular adalah TURP.

Selepas pembedahan

 • Biasanya tinggal di hospital selama 2 hingga 3 hari selepas TURP.
 • Selepas pembedahan, kateter besar dengan tiga lumen dimasukkan melalui hujung zakar (melalui uretra) ke dalam pundi kencing.
 • Cecair pengairan pundi kencing dicantum pada kateter dan pundi kencing di irigasi dan disalirkan secara berterusan selama 12-24 jam.
 • Pengairan pundi kencing mengeluarkan darah atau bekuan darah yang mungkin disebabkan oleh prosedur.
 • Apabila air kencing bebas daripada pendarahan atau bekuan darah, kateter dikeluarkan.

Nasihat selepas pembedahan

Langkah-langkah berikut selepas TURP membantu pemulihan awal:

 • Minum lebih banyak cecair untuk mengeluarkan air kencing dari pundi kencing.
 • Elakkan sembelit dan meneran semasa buang air besar. Sembelit boleh menyebabkan pendarahan. Jika sembelit berlaku, ambil ubatan untuk melawas buang air besar selama beberapa hari.
 • Jangan memulakan ubat penipis darah tanpa nasihat doktor.
 • Elakkan mengangkat benda berat atau aktiviti berat untuk 4-6 minggu.
 • Elakkan aktiviti seksual selama 4-6 minggu selepas pembedahan.
 • Elakkan minuman beralkohol, kafein dan makanan pedas.
TURP dilakukan di dengan anestesia spinal dimana pesakit sedarkan diri, oleh itu, memerlukan penginapan hospital yang lebih pendek.

Komplikasi yang mungkin berlaku Komplikasi segera adalah pendarahan dan jangkitan saluran kencing; manakala komplikasi yang kurang biasa adalah sindrom TURP dan masalah pembedahan.

 • Komplikasi TURP selanjutnya adalah penyempitan (strictur) uretra, ejakulasi retrograde, inkontinens dan mati pucuk.
 • Ejakulasi air mani ke pundi kencing (ejakulasi retrograde) adalah komplikasi biasa TURP, yang berlaku pada lebih kurang 70% kes. Ini tidak menjejaskan fungsi atau keseronokan seksual tetapi menyebabkan kemandulan.
 • Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko komplikasi adalah obesiti, merokok, penyalahgunaan alkohol, malnutrisi dan kencing manis.

Selepas keluar dari hospital, hubungi doktor jika pesakit mempunyai:

 • Kesukaran atau ketidak boleh kencing.
 • Kesakitan yang teruk yang berterusan walaupun selepas mengambil ubat.
 • Pendarahan dengan bekuan darah besar yang menyekat kateter.
 • Tanda jangkitan, termasuk demam atau menggigil.
Ejakulasi air mani ke dalam pundi kencing adalah komplikasi biasa TURP yang membawa kepada kemandulan.

2. Incisi Prostat Transurethral (TUIP)

Incisi prostat transurethral (TUIP) adalah alternatif kepada TURP untuk lelaki dengan prostat yang lebih kecil atau kesihatan yang kurang baik dan oleh itu, tidak sesuai untuk TURP.

Cara dan proses TUIP adalah serupa dengan TURP, tetapi pengeluarkan tisu dari prostat diganti dengan dua atau lebih incise (potongan) dalam dan panjang yang dibuat pada prostat. Potongan melebarkan saluran urethral, ​​melegakan tekanan pada uretra dan memperbaiki aliran air kencing. Manfaat TUIP adalah kehilangan darah yang kurang, komplikasi yang berkaitan dengan pembedahan yang kurang, masa penginapan hospital dan masa pemulihan yang lebih pendek; kurang risiko ejakulasi retrograde dan inkontinens kencing berbanding dengan TURP. Walau bagaimanapun, TUIP kurang berkesan untuk mengurangkan gejala dan/atau gejala kembali lebih cepat dalam tempoh masa yang singkat di sesetengah pesakit yang memerlukan rawatan susulan dengan TURP. TUIP bukan kaedah rawatan yang paling berkesan untuk prostat bersaiz besar.

3. Prostatektomi Terbuka

Pembedahan prostatektomi adalah sejenis pembedahan di mana pembedahan dibuat di abdomen untuk mengeluarkan prostat. Dengan adanya banyak pilihan yang berkesan dan kurang invasif, prostatektomi terbuka jarang digunakan dalam rawatan BPH. Prostektektomi terbuka hanya disediakan untuk lelaki dengan pembesaran prostat yang amat teruk dan pesakit yang mengalami masalah lain yang memerlukan pembetulan serentak semasa pembedahan.

TUIP adalah alternatif kepada TURP untuk lelaki dengan prostat kecil atau pesakit berisiko tinggi dimana TURP tidak sesuai.

Rawatan Invasif Minima (MITs)

Kaedah invasif yang minimum menyebabkan kesakitan yang paling minimal. Dengan teknologi dan penyelidikan moden, rawatan minimum invasif bertujuan merawat BPH melalui prosedur yang lebih mudah dengan kurang komplikasi. Rawatan-rawatan ini secara amnya menggunakan haba, laser, atau terapi elektrik untuk menghilangkan tisu yang berlebihan dari prostat. Semua rawatan ini menggunakan pendekatan transurethral (melalui uretra di zakar). Manafaat rawatan minimum invasif adalah: jangka masa tinggal di hospital yang lebih pendek, memerlukan anestesia yang minimum, kurang risiko dan komplikasi daripada pembedahan prostat standard, dan masa pemulihan pesakit yang lebih singkat. Kelemahan kaedah ini adalah: kurang berkesan berbanding dengan TURP, lebih cenderung memerlukan pembedahan sekali lagi selepas 5 atau 10 tahun, tidak ada tisu prostat untuk pemeriksaan histopatologi (untuk memastikan bukan kanser prostat) dan kajian jangka panjang mengenali keselamatan dan keberkesanan adalah lebih sedikit. Kelemahan penting yang lain ialah ketiada rawatan minimum invasif (MITs) di kebanyakan negara membangun dan pada masa ini lebih mahal.

Rawatan invasif minima yang digunakan di BPH adalah thermotherapi gelombang mikro transuretral (TUMT), ablasi jarum transuretral (TUNA), thermotherapy dengan air (WIT), stent prostat dan terapi laser transuretral.

Faedah MIT: Kurang risiko dan masa hospitalisasi yang lebih pendik; Kebimbangan: Keberkesanan kos dan keselamatan jangka panjang.

 • Thermotherapi Gelombang Micro Transurethral (TUMT): Dalam prosedur ini, haba gelombang mikro digunakan untuk membakar tisu prostat yang menyekat aliran air kencing.
 • Ablasi Jarum Transuretral Prostat (TUNA): Dalam prosedur ini, tenaga radiofrekuensi digunakan untuk membuang lebihan tisu prostat yang menghalang aliran air kencing.
 • Thermotherapy dengan Air (WIT): Dalam teknik ini, air panas menyebabkan pembekuan dan nekrosis pada tisu prostat yang berlebihan.
 • Stent Prostatik: Dalam teknik ini, stent diletakkan di dalam kawasan sempit uretra prostatik. Stent mengekal saluran terbuka dan membolehkan kencing dengan mudah. Stent adalah alat dawai titanium yang flexibel dan berkembang sendiri seperti gegelung kecil.
 • Terapi Laser Transurethral: Dalam teknik ini, tenaga laser memusnahkan bahagian protate yang menghalang dengan pemanasan.

Bilakah pesakit dengan BPH berunding dengan doktor?

Pesakit dengan BPH perlu berunding dengan doktor sekiranya:

 • Ketidakupayaan untuk buang air kecil.
 • Sakit semasa buang air kecil, air kencing berbau busuk atau demam dengan menggigil.
 • Darah dalam air kencing.
 • Kehilangan kawalan kencing .
Stent prostat adalah rawatan yang selamat dan berkesan apabila ubat-ubatan tidak berkesan dan pembedahan dikontraindikasikan.